Khasiat Ikan Haruan Yang Kurang Diketahui Ramai.

 

 

 

 

18034311_1268088396641061_538927075823507814_n 18010584_1268088316641069_8536323376015094156_n 17629945_1249008115215756_274658766484322437_n

Selalu kita dengar ikan haruan itu bagus untuk badan, tetapi adakah kita tahu kebaikan dari ikan ini? Umumnya ikan haruan diketahui akan fungsi dan keberkesanannya dalam mengubati luka-luka dalaman terutama kepada wanita selepas bersalin.  Ikan haruan atau nama saintifiknya Channa striatus merupakan spesies air tawar karnivor yang dikategorikan sebagai antara haiwan popular di negara ini khususnya dalam bidang perubatan.

Khasiat ikan haruan adalah :

 1. Hampir semua penyakit kulit menunjukkan tanda penyembuhan lebih cepat apabila mereka memakan ikan haruan ataupun produk berasaskan pati ikan haruan. disapukan krim tersebut. Antara penyakit kulit yang dikatakan termasuk kurap, kayap dan juga luka kecil serta bengkak.
 2. Hasil kajian menunjukkan asid arachidonik yang terkandung dalam isi ikan haruan amat bermanfaat dalam membantu proses penyembuhan penyakit kulit. Berdasarkan kajian itu, isi ikan haruan turut disahkan mengandungi kesemua asid amino dan asid lemak yang bermanfaat untuk proses perubatan dan penyembuhan penyakit kulit.
 3. Krim haruan boleh digunakan kepada pesakit kulit ekzema, psoriasis dan ruam di kalangan kanak-kanak dan dewasa selain mereka yang menghidap penyakit arthritis dan sendi. Namun masih banyak kajian yang perlu dilakukan sebelum pengesahan dapat dibuat berhubung khasiat ikan haruan terhadap penyembuhan penyakit kulit.
 4. Ikan haruan juga telah digunakan untuk membantu menyembuhkan luka selain meredakan penyakit berkaitan kulit seperti radang, gatal-gatal dam sebagainya. Biasanya ibu selepas bersalin akan memakan lauk pauk berasaskan ikan haruan ataupun minyak ikan haruan.
 5. Ikan haruan juga mengandungi vitamin A yang membantu menambah daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai antioksidan serta melambatkan proses penuaan.
 6. Lendirnya pula mengandungi asid olelik dan linolik tidak tepu dan menariknya, kandungan kolagenya dapat mencantikkan kulit.
 7.  Membantu dalam proses pertumbuhan kanak-kanak.
  Kekurangan albumin boleh terjadi pada tubuh manusia, yang mana suatu keadaan disebut dengan hipoalbumin. Hal ini boleh menyebabkan zat tidak dapat diedarkan dengan baik keseluruh tubuh, sehinggakan bagi anak kecil boleh menyebabkan terbantutnya pertumbuhan, perkembangan otak yang tidak maksimal, penurunan kekebalan tubuh juga menyebabkan anak mudah sakit.
  • Satu kajian menunjukkan bahawa  anak kecil yang mengambil ikan haruan secara teratur memiliki kadar albumin jauh lebih tinggi, dan mengalami peningkatan berat badan dan kadar hemoglobin darah secara nyata.
  • Albumin sangat diperlukan untuk perkembangan otak, terutama bagi anak kecil yang berada pada fase emas pertumbuhan (golden age). Dengan demikian, memberinya makan ikan haruan dapat membantu mencegah masalah anak yang kurang cerdas.
  • Kadar albumin yang normal antara 3,5-4,5 g/dl, jika kurang dari 2,2 g/dl boleh menyebabkan masalah pada tubuh. Ianya boleh dilihat pada anak yang mengalami terbantutnya pertumbuhan, padahal jika diperhatikan sebenarnya tak pernah kekurangan makan atau gizi. Jika hal ini terjadi terus-menerus, anak akan mengalami gangguan pertumbuhan yang boleh menyebabkan kurus atau seperti anak yang kekurangan zat
Kandungan khasiat ikan haruan

Semua jenis ikan adalah sumber protein yang sangat baik. Namun ikan haruan diketahui sebagai ikan yang kandungan zatnya lebih banyak dari ikan jenis lain. Kandungan protein ikan haruan adalah sebanyak 25,5%, dimana yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan kadar protein dari ikan jenahak (20,0%), maupun ikan sarden (21,1%).

Jadual kandungan IKan Haruan

kompenan                          Ikan Haruan                               IKan Haruan Kering

Kelori     ( Kal )                           69                                                      24
Protein    (g)                               28,2                                                   58,0
Lemak     (g)                                1.7                                                     4,0
Besi          (Mg)                            0,9                                                      0.7
Kalsium   (mg)                            0.9                                                     0.7
Fosfor       (mg)                         176                                                   100
Vit.A           (SI)                            150                                                   100
Air              (g)                                 69                                                    24
BDD          (%)                               64                                                    80

Ok. Anda tercari-cari ikan haruan?

Boleh Terus Ke Kedai kami beralamat :-

FOODZYLA INDUSTRIES (M) SDN BHD
N0.18, JALAN IMPIAN MAKMUR 3/A,
SAUJANA IMPIAN,
43000 KAJANG, SELANGOR

 

Leave a Comment

WhatsApp us now!
Submit