Reputasi besar ikan haruan

  

Intan Mas Ayu Shahimi
imas@hmetro.com.my

Banyak petua tradisi yang menyarankan ibu selepas bersalin mengamalkan makan ikan haruan. Berbanding ikan lain yang kerap menjadi pilihan untuk sajian sepanjang tempoh berpantang, haruan dipercayai mempunyai reputasi besar dalam membantu menyembuhkan luka dalaman serta luaran.

Sejak turun-temurun, mereka yang menjalani pembedahan atau kecederaan serius digalakkan menikmati sup haruan. Walaupun banyak produk pati haruan di pasaran, namun sup segar ikan haruan tetap diyakini lebih baik untuk memulihkan selera makan pesakit, sekali gus mengembalikan kesihatan tubuh.

Pensyarah Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Jeffrey Cheah, Universiti Monash, Dr Ahmad Faroukh Musa, dalam kajiannya membuktikan spesies ikan paling menyerlah khasiatnya adalah Channa striatus atau lebih dikenali sebagai haruan di Asia.

Beliau berkata, hasil pemantauan prestasi dan kadar penyembuhan pesakit yang diberi pil pati haruan berbanding plasebo, cukup menakjubkan.

“Jika diperhatikan, memang banyak kisah, nasihat, teladan dan petua orang dulu-dulu yang boleh dicontohi masyarakat hari ini berikutan membawa manfaat besar kepada kesihatan.

“Contohnya, ada petua yang menyuruh kita makan sebiji epal sehari untuk kekal sihat. Umum tahu bahawa buah segar memang kaya dengan vitamin C yang melawan selsema dan meningkatkan imuniti tubuh terhadap penyakit. Jadi, memakan sebiji epal sehari adalah nasihat yang masuk akal.

“Ada juga nasihat yang menyuruh supaya kanak-kanak makan ikan untuk (meningkatkan kecerdasan) otak. Biarpun nasihat ini kedengaran seperti satu dakwaan besar, namun diet yang cenderung kepada ikan memang menunjukkan perbezaan hasil ketara. Ia bukan saja baik untuk kanak-kanak, malah bagus bagi pesakit yang baru menjalani pembedahan jantung!” katanya.

Haruan terbaik

Jelas Dr Ahmad, walaupun tanpa bukti kajian, haruan memang sudah lama diketahui membantu pesakit mencapai tahap kesembuhan luka yang lebih baik dan cepat.

“Untuk mempelajari sebabnya, kami menjalankan kajian saintifik mengenai penyembuhan luka selepas pembedahan pintasan graft arteri koronari. Kajian rawak yang terkawal itu membabitkan pemantauan prestasi dan kadar penyembuhan pesakit yang diberi pil ekstrak haruan berbanding plasebo.

“Hasilnya menakjubkan. Ternyata petua turun-temurun ada benarnya. Ekstrak haruan ketara mempercepat proses penyembuhan luka. Ia mempunyai kesan antinosiceptif yang membantu mengurangkan rasa sakit. Dari sudut lain, pesakit yang lebih selesa dan kurang tertekan akan pulih lebih cepat,” katanya.

Menurut Dr Ahmad, ekstrak haruan sememangnya mempunyai kandungan khasiat tertentu yang membantu penyembuhan luka. Channa striatus mengandungi glisin, asid amino penting yang diperlukan untuk kesihatan tubuh.

Ia juga mempunyai asid arakidonit dan asid lemak tak tepu pada tahap tinggi yang menghasilkan kesan antiradang serta menggalakkan sintesis prostaglandin, penting dalam membantu badan menangani kerosakan atau jangkitan tisu.

Paling menarik, ia juga menggalakkan pembentukan semula kolagen melalui sintesis sambung-silang inter dan intramolekul protein. Ini menghasilkan peningkatan ketara dalam kekuatan tegangan yang menyegerakan penyembuhan luka.

“Ekstrak haruan mungkin mempunyai aplikasi lain di luar penggunaannya untuk pembedahan. Secara teori, ia dapat membantu penyembuhan pelbagai jenis luka kulit,” katanya.

Tambah beliau, kaedah terbaik untuk mendapatkan khasiat pemakanan terbaik daripada haruan adalah dengan menyediakan sup panas atau bubur.

“Adakalanya haruan digoreng, namun lebih kerap disediakan sebagai sup. Selain kadar pemulihan yang lebih cepat selepas pembedahan, ekstrak haruan juga menawarkan kelebihan lain dari segi sumber dan manfaat kepada ekonomi secara keseluruhan.

“Pengurangan jangkitan luka bermakna anda juga dapat mengurangkan perbelanjaan perubatan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Oktober 2017 @ 2:43 PM
WhatsApp us now!
Submit