Pengalaman sangat penting berpantang sewaktu PKPD atau FULL LOCKDOWN

Ada 2hari lagi nak Total Lock Down.
APA PERSEDIAAN MUMMY YANG BAKAL BERPANTANG DALAM WAKTU NI?
Ada ke yang perlu berpantang dalam tarikh Lock Down nnti? 🤕🤕🤕
🙋🏽🙋🏽🙋🏽🙋🏽 Meh!
Sis nak share satu pengalaman pelanggan sis yang berpantang pada PKP 1.0 yang lepas.
Sis gelarkan beliau sebagai Cik A ya. Suaminya pula sis namakan Tn B.
Cik A dan Tn B ada 2 orang anak yang berumur 10 tahun dan 8 tahun selain dari bayi yang dalam kandungan. 👨‍👩‍👧‍👧
Tiba masanya, Cik A sakit nak bersalin pada jam 6petang. Dah sesiap sume barang,
Tn A dan Cik A bergegas ke spital pada jam
6.30 ptg.
Kedua anak perempuan beliau ditinggalkan di rumah.
Selesai urusan pendaftaran, check up, swab test sume, tau tau sudah jam 10 malam,
Cik A selamat masuk ke wad.
Maka suami Cik A iaitu TN B perlu cecepat balik ke rumah untuk membeli makanan untuk anaknya.
Malangnya,
Dalam perjalanan, lengang selengangnya.
😭😭
Jangan kata krete, kedai apa pun tak buka termasuk kedai runcit. Senyap sunyiii je sepanjang jalan. 👀
ALMAKLUM PKP, 8 MALAM dah kene tutup.
Tn B buntu memikirkan makanan apa pun tak boleh dibeli. Semua TUTUP. 🤐
Bukanlah Tn B tak boleh memasak, tapi mengenangkan jam dah dekat 10.30 malam, kul brapa pula anak anak nak makan.
Sampai rumah jam 11 malam. Dengan penatnya, Tn B masaklah juga untuk anak-anak.
Mujurlah ada bahan makanan yang boleh dimasak. Jam 11.30 malam barulah selesai untuk makan.
Kan senang kalau ada lauk keluarga frozen foodzyla.😍😍😍
Anak anak pun boleh panaskan sendiri. Masuk microwave boleh, air fryer boleh, periuk nasi pun boleh kalau risau anak guna api.
=============================================================================
2 hari kemudian, Cik A pun pulang ke rumah.
Yey!!
Maka bermulanya hari berpantang Cik A bersama Tn B dan anak anak.
Masa berpantang anak pertama dan kedua semuanya ada yang jaga.
Anak sulung berpantang dengan mak di kampung.
Anak kedua pula, CL datang rumah awal untuk jaga dalam pantang.
Berpantang Anak ketiga ni, CL pula lambat datang.
Maka Tn B lah yang perlu menjaga dan menyediakan makanan pantang untuk Cik A.
Tambah pula, ini kali pertama Cik A bersalin emergency czer. Awal awal tu mana nak larat.
Risau juga Cik A memikirkan Tn B perlu masak, perlu jaga beliau, anak anak lain lagi dan juga perlu bekerja dari rumah.
Tn A pun kurang cekap memasak.
Akan tetapi, alangkah terkejutnya Cik A bila makanan pantang pertama telah siap terhidang oleh Tn B sejurus Cik A selesai mandi. 😍😍😍
Bukan tu je, makanan untuk anak anak pun siap terhidang sekali. 😎
Berbunga betul hati Cik A bukan kepalang, satu masalah dah selesai. Legaa..
Rupanya 2 hari ketiadaan Cik A di rumah, Tn B dah sesiap order Lauk Pantang Sihat Foodzyla.
Tak perlula Tn B beratur panjang membeli bahan mentah apatah lagi memikirkan resepi apa yang sesuai untuk ibu berpantang.
Tambahan pula, Cik A berdarah O dan menyusukan bayi.
Seperti yang dijangka, bayinya kuning.
Lagilah pening Tn B nak masak makanan apa yang boleh dan makanan apa yang tak boleh.
Syukur de Lauk Pantang Sihat Foodzyla yang hanya panaskan sahaja.
Begitulah ceritanya🤭☺️
👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨👩‍❤️‍💋‍👨
Pengalaman kelahiran dan berpantang bagi setiap orang tak sama.
Tapi apa yang sama adalah semua ibu berpantang yang dalam proses penyembuhan memerlukan diet pemakanan yang sihat dan memenuhi keperluan kalori yang betul.
Ada 2hari lagi nak Total lock Down.
Listkan barang mana perlu, tak perlu panic buying. 😘
Untuk makanan pantang, sis cadangkan order awal awal dan stenbai sesiap Lauk Pantang Sihat Foodzyla kat dalam peti ais.
Bukan lauk utk mummy pantang je, lauk untuk anak yang kene tinggal kat umah pun boleh stenbai sesiap.
Kalau kawasan mummy pantang kene pkpd, dah berkawad duri tu, runner pun tak boleh masuk hantar barang tau.
WhatsApp us now!
Submit